A nice article in Green magazine

“Once a nondescript single-storey yellow brick house, today the new build that straddles this property in a quiet heritage pocket of Melbourne’s vibrant inner-north has both the grandeur and reclusive hush of a Japanese mountain retreat.

Crafted from custom-made concrete brick and spotted gum (Corymbia maculata), the house sits low and squat on the block. Two gabled rooves peak asymmetrically skywards, while inside, the distinction between internal and external dissolves. !is is due to the unique and award-winning design that sees a series of pavilions and courtyards unfold with the beauty and precision of origami, anchored by gardens at the front and the back.

“The house contains five distinct internal pavilions, or houses, and three courtyards, or voids. Each pavilion has a discrete function, and is linked through a main axis, which doubles as circulation spine,” explains architect Steffen Welsch.

The house is also a stunning example of passive solar principles in practice. Of note is the way the courtyards draw in natural light and ventilation, as well as the presence of a timber screen made from sustainably sourced teak on the exterior of the highly insulated lightweight walls. These reduce heat loads in summer and, along with the verdant planting, assist with shade and cooling….”

Read the rest of this article in Green Magazine.

For more information about House in House read here.

Photos below courtesy Tamsin O’Neill, Green Magazine.