Many older homes share two key problems: poor natural light and deficient space planning. So too did this Parkville house.
Read more

Often, however, the solution can be easy. In this case a single intervention, an atrium dining room linking two disparate spaces, brought lightness into the home, literally and figuratively.

This new communal family zone features clerestory windows, capturing northern light and drawing it deep into the home. Picture sliding doors open onto a sun-filled courtyard. For the first time the home ventilates effectively – drawing through cooling breezes in summer when they’re most needed.

Our design approach was to think beyond the current brief to future needs. In this home a rethink of the studio creates two cosy children’s bedrooms – or for the future, a teenager’s retreat, accommodation for elderly parents, or even a lease-ready dwelling with separate entrance.

SEE LESS